'WINTERSWIJKS LANDSCHAP' HOME PORTFOLIO WERKWIJZE VERKOOP CURSUSSEN CONTACT
  
 

Meer over het boek
‘Het binnenste & buitenste van typisch Winterswijkse boerderijen’

 

Het landschap rond Winterswijk behoort voor mij tot het mooiste dat Nederland te bieden heeft. Het bosrijke kleinschalige karakter weerspiegelt de typerende cultuurhistorie. Een historie van pachtboeren en scholtenboeren. Scholtenboeren zijn van oorsprong boeren die namens de landeigenaren de pacht mochten innen en recht mochten spreken.

Voor foto's uit het boek: KLIK HIER >>

 

Tot in de 20e eeuw hebben de scholtenboeren zich weten te handhaven! Als je nu rondkijkt zijn veel scholtenboerderijen in verval. De pachtboerderijen worden verkocht omdat er geen opvolger is. Komende jaren zal het uiterlijk van deze boerderijen en de omringende tuinen en landerijen drastisch kunnen veranderen. Maar ook de later ontgonnen gebieden hebben hun kenmerkende boerderijen. Ook hiervan zijn er nog een aantal authentieke exemplaren die in het project thuishoren. Daarnaast wilde ik in beeld brengen hoe boerderijen nieuwe functies kunnen krijgen, waar mogelijk met respect voor authentieke elementen. Het fotoproject is zo een weerslag van het veranderende cultuurhistorische landschap rondom Winterswijk.
 

Fotograferen van die boerderijen; mijn passie


In de zomer van 2010 ben ik in het Woold, buurtschap van Winterswijk, met vakantie geweest. Hier in deze prachtige omgeving kon ik alleen zijn na het overlijden in 2009 van Truus, mijn vrouw. Ik ontdekte toen ook dat het een soort thuiskomen was. Ik ben geboren in Winterswijk in 1951 als zoon van een dominee.
  

Ik heb de eerste 10 levensjaren daar doorgebracht en altijd iets met Winterswijk gehouden. Als jongetje ‘hielp’ ik boeren (ouderlingen van de kerk) met hooien, melken op het land en eieren rapen. Zij vonden het prachtig als ik probeerde plat te praten.
 


Tijdens mijn verblijf zomer 2010 ben ik begonnen met het maken van panoramafoto’s van de typerende Winterswijkse boerderijen in hun landschap. De witte geknikte dakveren, de ossenbloedrode of groene houten gevels, de lage zijmuren. Door deze bouw lijkt de boerderij weggedrukt in het glooiende landschap en toch op te lichten door de witte belijning van het dak. ‘Daar moet een boek van komen’ zei Hennie Renskers van Monumentenbelangen Winterswijk gelijk.

Vervolgens heb ik toen een caravan aangeschaft als mobiele werkplek en ben de najaarsmaanden van 2010 vanui t Deventer meerdere keren terug gegaan. Om te fotograferen, contacten te leggen. Als het regende reed ik rond op zoek naar die authentiek ogende boerderijen die in het project passen, of om binnen foto’s te maken.

Februari 2011 heb ik besloten helemaal voor het boerderijenproject ‘te gaan’. Tegelijkertijd kreeg ik van Natuurmonumenten een voormalige dienstwoning bij het Korenburgerveen aangeboden. In april ben ik vanuit Deventer daarheen verhuisd. Zo woonde ik te midden van mijn project. Zo heb ik effectiever kunnen werken en lag er november 2011 een boek ‘Het binnenste & buitenste van typisch Winterswijkse boerderijen’.

In het boek zijn 20 boerderijen verdeeld over alle buurtschappen opgenomen. Met bij elke serie foto’s een toelichtende tekst. Het boek is 104 pagina’s dik, full color met hardcover. Het formaat is liggend A3 waardoor panorama foto's over 2 bladzijden 84 cm ruimte krijgen! Het is verkrijgbaar bij verschillende Achterhoekse boekhandels en ook in Deventer voor €55,00 of direct via mij dan wel met €7,75 voor eventuele verzendkosten.

November 2012 heb ik een punt achter het boerderijenproject gezet. Op mijn website staan nu foto’s van ‘Het binnenste & buitenste van 30 typisch Winterswijkse boerderijen’.
KLIK HIER >>

Hans Hendriks

.

 

 Hendriks Fotografie | Deventer | Winterswijk | 0616592571 | info@hendriksfotografie.nl

Meer |